Sep 17, 2014

BARSEL

I dag er min tredje dag på barsel og jeg er langsomt ved at vænne mig tilrette med at gå herhjemme med god samvittighed. Ja, det er underligt ik', at den pligtopfyldende pige indeni mig også 'spøger' i denne sammenhæng. Nu, hvor det er helt naturligt at jeg går hjemme. Jeg skal prøve at forklare det lidt bedre senere i indlægget, om ikke andet er den dårlige samvittighed ved at forsvinde og jeg prøver at danne mig et overblik over, hvad jeg gerne vil bruge min barsel til - inden baby ankommer vel at mærke. Derfor vil jeg i dag få lavet en lille 'to-do' liste. Øverst på listen står selvfølgelig HVILE :) Men mon ikke jeg kan få plads til et par ting herunder. Jeg har i hvert fald et par småting som jeg synes det ville være rart at få ordnet. Jeg håber blandt andet på, at jeg får lidt mere tid til at blogge den næste tid. Det kan jo godt blive en smule ensomt at gå rundt herhjemme og 'vente', så at få skrevet et par indlæg og føle at jeg har lidt kontakt med jer derhjemme er bare dejligt, så det vil jeg satse på. Så håber jeg at I har lyst til at læse med!

Jeg vågnede i nat med smerter i underlivet og tænkte faktisk 'mon det er nu?'. Jeg har hørt og læst mig til, at veer i et meget tidligt stadie godt kan føles som menstruationssmerter, så jeg kunne ikke lade være med at ligge at tænke på, om det virkelig var nu det begyndte? Samtidigt som jeg tænkte, at jeg så hellere måtte få lukket øjnene igen, så jeg kunne få noget søvn - inden det virkelig begyndte. Men men, efter en times tid faldt jeg i søvn igen og der er ikke sket noget endnu, så måske det bare var mere et ønske :) Men den afbrudte nattesøvn har altså betydet at jeg sov til 10.15. Skøønt! Måske det betyder at jeg ikke behøver at sove til middag idag hehe (lyder snart som en gammel mormor). 

Der er i dag 18 dage tilbage til min termin. 18 dage bare. Tænk så gik tiden alligevel ret hurtigt. Jeg kan huske da der var over 200 dage tilbage, 100 dage tilbage og nu, ja nu er der bare 18 dage tilbage. Det er lidt vildt faktisk. Hvorfor er jeg så først gået på barsel her 20 dage inden min termin. Jo, nu skal I høre. Det er sådan, at man her i Sverige får et vis antal dage som man kan holde betalt barsel i. De dage man vælger at bruge inden barnet bliver brugt, bliver regnet fra i den anden ende. Det vil sige, at de 20 dage jeg nu er hjemme inden termin, får jeg mindre efter barnet er født. Nu er det samtidigt sådan, at jeg skal være hjemme i omkring 15 måneder, så for mig er det helt ved siden af, at 20 dage fra eller til skulle gøre den store forskel. Men, men. Jeg synes virkelig at der har ligget en forventning til, at man arbejder så langt frem mod termin som muligt, sådan at man ikke 'spilder' sine barselsdage inden barnets ankomst. Men altså, jer der har været eller er gravid, ved da og kan sikkert godt følge mig i, at kroppen skal have lov at komme hjem og hvile inden og op til den store fysiske udfordring som en fødsel kan være! At man også har brug for mentalt at komme ned i gear og forberede sig til det helt nye liv der venter rundt om hjørnet, er da lige så vigtigt i følge mig. 
Der har bare ligget en undertone fra mange hold om, at man jo ligeså godt kan arbejde så længe man kan holde til det. Man får den ene og anden historie fra kvinder som fortæller, at de gik hjem dagen inden termin og andre fortæller, at de gik hjem 14 dage inden, men at de jo nok kunne have arbejdet lidt længere egentligt, når nu hun ikke havde det dårligt osv. osv.
Derfor, ja derfor synes jeg virkelig, at det har været svært selv at skulle sætte en dato for, hvornår det var okay for mig at gå hjem på barsel. Alle mine danske veninder og ikke mindst min danske familie har jo synes at det var vildt at jeg først skulle gå af tre uger inden. Samtidigt er jeg jo farvet af, at jeg i Danmark var ansat i en offentlig forvaltning, hvor det jo er fuldstændig normalt at man går på barsel 8 uger inden termin om ikke andet, så da som minimum 4 uger inden som resten af Danmark. Så jeg har altså stået lidt i dilemma og følt, at jeg har skulle forsvare, at jeg har valgt at gå hjem HELE 3 uger inden min termin. Derfor var det næsten med lidt dårlig samvittighed, at jeg vågnede mandag morgen. Men ved I hvad. Jeg gider fandme ikke at gå her og have dårlig samvittighed over at jeg er gået på barsel 3 uger inden min termin. Nej, fandme NEJ! Jeg vil nyde ALLE dagene, også selvom jeg går over tiden. ALLE dagene skal bruges på hvile og bare forberede mig mentalt og fysisk på fødslen og det nye liv som venter lige rundt om hjørnet og HOLD nu op, hvor jeg glæder mig :-) 
Ovenstående er altså et godt eksempel på, at det kan være svært at befinde sig i to forskellige verdener, hvor der er store forskelle på, hvad man gør og hvad som er det 'normale'. Jeg synes personligt at det har været rigtig svært at sætte mine egne standarder for det normale i relation til, hvornår det faktisk er okay at gå på barsel. Men jeg tog en beslutning og hold nu op, hvor er jeg glad for at jeg ikke pressede citronen længere!

Her får I lige et meget aktuelt billede som jeg tog lidt tidligere i dag. Uge 38 (37+2) helt præcist. 18 dage tilbage til termin og 14,5 kg. tungere :-)


I skal heller ikke snydes for nedenstående billeder som byder på to varianter af de seneste dages eftermiddagsfika. Som I kan se, så har jeg et godt øje til 'buller' lige pt, så hvorfor spare på indtagelsen, når de nu smager SÅ godt. Jeg forudser dog også, at der måske ryger et par kilo ekstra på her til sidst ;) - men er det ikke en del af hele gamet?! 


Håber I har det dejligt, DÉR hvor I er. Jeg vil bevæge mig ud på en lille tur til supermarkedet.
/ Jo

No comments:

Post a Comment